Thursday, December 31, 2009

HARUS DI MAKI KAH???

Haruskah di maki bila anda berdepan dgn jiran yg sengal budi bahasanya???

JWPN: TIDAK SAMA SKALI...

Kata kt 1 malaysia, so kena bnyk sikap tolerate.

TP, tahap kesabaran amatlah terbatas bile...


- Everytime nak masuk parking garage umah sendiri, kereta jiran sebelah parking didepan rumah anda seolah2 keretanya sebuah limosin 10 bintang yg ada 10 pintu dan 20 tayar hingga garagenya sendiri x dpt muat.

- Apabila jiran anda menyidai baju didepan rumah, hingga sambung menyambung ke pagar rumah kt tanpa segan silu. Dah la sidai depan rumah, tayang segala yg ada.. padahal belakang rumah still ada kawasan utk buat ampaian..

- Hujung minggu masa beristirehat tp diganggu oleh amplifier jiran anda yg kononnya teramat power hingga dia menayang2kan nya dengan memasang lagu tah ape2 bahasa dengan sungguh kuat.. rasanya 5 rumah berselang pon boleh dengar..

- Jiran anda adalah pencinta haiwan belaan. Tp bile haiwan belaannya itu membuang ***SHIT*** nya di hadapan & belakang rumah anda dengan GAH nye dan tanpa segan silu.. Padahal hidung jiran anda amat sensetif dgn bau2an, bile terbau ***SHIT**** haiwan belaannya itu, hidungnya seolah2 x berfungsi & wat x tau jer...

- Apabila jiran anda buat BBQ depan rumah dan asap berkepul2 masuk ke rumah anda...


TAHAP KESABARAN SEORANG MANUSIA TELAH DI CABAR !!

WAJARKAN DI MAKI JIRAN SEPERTI INI..

JWPN: Wajar yg teramat...


Ini la yg i lalui selama 3 tahun tinggal di sini.. sebelah rumah dpt jiran yg amat caring..alhamdullilah.. Tp yg sebelah lg, ya allah... tuhan saja yg tahu..andai i di beri pelepasan utk memaki hamun jiran sebelah i lg 1 nih, mmg i siapkan skrip 3 helai muka penuh tanpa noktah... amat menyakitkan hati ini..

Dia amatlah tidak sopan dengan kelakuannya.. tp rajin pula bertegur sapa.. tu yg buat i lembut hati skit.. x jd nak marah. Tah ape manderem la dia dah pakai hinggakan setiap kali i dah tekad nak pi Sound Direct, sure niat tu terbatal.. aishhhhh...

Tp kt sebagai umat islam haruslah hormat menghormati. mungkin 1 hari nanti i akan cuba tegur juga tp insyaallah dengan cara yg lebih sopan & diplomatik.. Kt kan hidup bermasyarakat.. time susah, jiran gak yg tolong..tp bukan nak kata, jiran yg x reti bahasa nih mmg x penah menolong pon kalu i ade buat ape majlis.. ape jenis umat kah ini?? jwb2...

Mmg pening kepala.. i ngan hubby tengah berusaha keras mengumpul duit. Insyaallah nak beli rumah yg lg selesa dr sekarang. Bukan x bersyukur dgn apa yg ada, tp rasanya keluarga yg i bina dgn marwan perlukan ruang yg lebih selesa & enviroment yg sihat utk anak-anak di masa akan dtg... xkan nak anak sorang jer.. sure nak tambah atleast 3 org.. hehehhe...

Ini ialah luahan hati semata2.. Tiada kaitan dgn yg hidup or sudah xde.. kalau jiran i terbaca, nasib la...

Ni blog i, i yg register.. i yg create... so suka hati la i nak ckp pasal apa or siapa pun... kan2???

Wassalam..

3 comments:

  1. sila maki..
    huhu...
    tak pun, pindah cepat2...
    nak tambah anak, takleh tension2...
    hihihi...

    ReplyDelete

TQ for your words. Very appreciate it!